[Mielipidekirjoitus Kankaanpään Seutu 31.3.2022]

Venäjän energian korvaava sähkön- ja lämmöntuotanto on varmistettava pikaisesti, jotta haitat jäävät pieniksi. Kestävän uusiutuvan energian rakentamista on nopeutettava  yhteisen tulevaisuutemme vuoksi.  Ilmaston ja luonnon kannalta kestäviä energiaratkaisuja ja  kiertotaloutta, lämmön talteenottoa ja biokaasuvoimaloiden nopeampaa luvittamista on suosittava. Nämä resurssit ovat nopeasti käytettävissä.  Kankaanpäässähän tämä jo osataan, päästötöntä lämpöä pyörii kaukolämmössämme jo suuri osa, mutta biovoimalahanke jota vihreät ovat ehdottaneet, pysähtyi jonnekin byrokratian uumeniin. Biokaasuvoimalasta saataisiin sekä ravinnetta pelloille että kaasua energiantuotantoon, kuten kaukolämpöön tai autoihin. Ja niitä työpaikkoja myös. Kun maatilat saisivat helpommilla luvituksilla ja kustannuksilla tuottaa biokaasua, se hyödyttäisi myös viljelijöitä ahdingossaan.

Venäjältä ei tule enää haketta, vaikka niin kirjoitat. Tuonti loppui äkisti, mutta hätää meillä suomalaisilla ei ole, kuten Venäjän kaasusta riippuvaisilla mailla.  Mitäpä jos turvepelloilla aletaan viljellä energiapuuta, vaikkapa nopeakasvuista pajua. Saataisiin sekä ilmastoa suojeltua turvepeltojen metaanipäästöiltä että energiahaketta. Nuoret saisivat tosiaan turvepelloilta eli entisiltä turvesoilta työtä. Ja kyllä metsissäämme hakkeeksi sopivaa puuta löytyy, kunhan ne sieltä siivoamme. Pölyttäjästrategiakin tukee pajukkojen lisäämistä, eli kun kasvatamme turvepelloilla pajua, hyötyy sekä ilmasto, pölyttäjät eli sitä kautta maatalouden ruokatuotanto ja energiatuotanto.

Olemme lähes samaa ikäluokkaa, joten muistamme molemmat öljykriisin 1970-luvulla. Energiaa voi myös säästää, eikä se niin vaikeaa ollut silloinkaan, kun siihen vain kiinnitettiin huomiota.

Harri Kangas
Kirjoittaja on Pohjois-Satakunnan Vihreiden varapuheenjohtaja